intruder blogja

Alvásparalízis a művészetekben

HorlaA néphagyományokhoz hasonlóan az irodalomban és a képzőművészetben is jól felismerhető nyomokat hagy az alvásparalízis. Gondoljunk bele egy pillanatra: az emberek harmada-negyede életében legalább egyszer találkozik ezzel a jelenséggel. Miért lenne ez az arány más az írók, költők, festők és egyéb híres személyek esetében?

Alvásparalízis mítoszokban és néphagyományban

SuccubusNem kell sokáig kutatnunk, ha a történelemben vagy az egyes népek hagyományaiban az alvásparalízis és a hipnagóg hallucinációk nyomait keressük. David J. Hufford megfogalmazása szerint "az alvásparalízis során egyébként mentálisan ép emberek zuhannak át egy bizarr, meghökkentő, alternatív világba".

Alvásparalízis és tudatos álom

Lucid dreamingA tudatos álmodás jelensége ismert. Arról a döbbenetes felismerésről van szó, ami álom közben éri az embert: tudom, hogy az engem körülölelő valóság "csak álom". A tudatosság foka persze változó lehet. Legtöbbször csak homályosan ismerjük fel, hogy álmodunk, de gondolataink nem egészen világosak.

Az alvásparalízis megelőzése, kezelése

Ártalmas-e az alvásparalízis? Amennyiben nem a narkolepszia egyik tünete és nem rendszeresen, nem ismétlődő jelleggel fordul elő (és ha eltekintünk az előző fejezetben említett igen ritka éjszakai hirtelen halál szindrómával kapcsolatos feltételezéstől), akkor a válasz egyértelműen: nem.

Alvásparalízis és narkolepszia

NarkolepsziaBár az alvásparalízis önmagában nem ártalmas és az esetek túlnyomó részében nem tekinthető betegségnek sem, mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a jelenség a narkolepszia egyik tünete is lehet. A narkolepszia olyan – egyelőre nem kevésbé rejtélyes és izgalmas – krónikus betegség, mely gyakorlatilag az alvást és az ébrenlétet szabályozó összetett rendszer működési zavarát jelenti.

Az alvásparalízis és a REM

REMRögtön a cikk elején jeleznem kell, hogy az alvás, álmodás valamint az egyéb alvási rendellenességek részletes tárgyalása meghaladja ezen írás kereteit és legtöbb esetben az én tudásomat is.

Hallucinációk alvási paralízis közben

Fuseli - Woman face Az alvásparalízis közben megjelenő képzeteket összefoglalóan alvásközeli és alvásfüggő (hipnagóg és hipnopomp) hallucinációkként emlegetjük. Nem feltétlenül járnak együtt a bénulással, sőt, néha az alvási paralízistől függetlenül is megjelenhetnek. Néha csak halljuk, néha csak látjuk őket, de előfordulhat, hogy az összes érzékszervünk részt vesz az észlelésben.

Alvásparalízis - ajánlott irodalom

Paradise lostAz elkövetkező egy hónapban jónéhány írásban részletezzük majd az alvásparalízis jelenségét. A teljességre azonban csak törekedni tudunk: bizonyára lesz több olyan kérdés, melyre az olvasó itt nem kap választ, és az is könnyen előfordulhat, hogy a cikkek szerzői sem tudnak majd érdemben felelni a kommentekben feltett kérdésekre.

Leláncolt tudatosság

Fuseli Az éjszaka közepén ébredsz legszebb álmodból, s rögtön fordulnál is a másik oldaladra, hogy folytasd az alvást – de ijedten veszed észre, hogy nem vagy képes megmozdulni. Hiába próbálkozol, a tested egyszerűen megdermedt, még kiáltani sem tudsz, csak a szemed van nyitva.