Morpheus effektus

Klötzl Ferenc hívta fel a figyelmem az Academic Earth oldalra, mely az élvonalbeli amerikai egyetemek előadásait teszi elérhetővé, méghozzá ingyen! Több előadásba belenéztem, rögtön az első között volt az alábbi szösszenet John Roos előadásában.

Emberünk öt tanáccsal látja el a vállalkozó népeket:

1. Vállald fel a kockázatokat

Amíg még érzel magadban erőt a váltáshoz, és nem érzed jól magad a jelenlegi helyzetedben, ne habozz! Eljött a váltás ideje. A leggyakrabban mégcsak nem is a biztonság iránti igény, hanem a kényelemből fakadó tehetetlenségi erő nem engedi, hogy megmozduljunk.
Minden idő, mely nem az önmegvalósítás felé taszít, olyan kompromisszum, melyet nem szabad felvállalni. Tedd azt, amit igazán akarsz, és ezáltal beteljesíted a Törvényt!

2. Ne félj visszalépni, ha ez segít a hosszú távú céljaid megvalósításában

Az egyetem elvégzését követően a dékán felajánlotta, hogy maradjak a tanszéken tanítani. Vonzó perspektívának tűnt, hiszen mindig érdekelt a kutatási pálya, de az akkori kolozsvári egyetemi légkör rosszat sejtetett. Elutasítottam az ajánlatot, és elmentem tanoncnak egy webdesign céghez a minimálbér kétszereséért. Tudtam, hogy hosszú távon többet profitálok abból, ha megismerem a webes technológiákat, és még mindig lesz lehetőségem akár a pszichológia irányába mozdulni, ha azt látom jónak.
Visszaléptem, és jól döntöttem. Minél fiatalabb az emberfia, annál bátrabban hoz efféle döntéseket. A hárommal kezdődő életévek alatt már lényegesen nehezebb pályát váltani; érdemes még a családalapítás előtt kipuhatolni, hogy mely területek állnak a legközelebb hozzád. Ami a húszas életéveidben merész lépésnek tűnik, a harmincasban már nem kis bátorságra vall, negyvenesben pedig vakmerőség.

3. Vedd körül magad jó emberekkel, és adj nekik bizalmat

Ki lenne az a 10 ember a magyar web 2.0 placcon, akivel szívesen dolgoznál egy csapatban a következő időszakban? Az én listám: Palócz István, Makány Tamás, Csutorás Zoltán, Árvai Péter, Rung András, Bővíz László, Fülöp Szilárd Gábor, Agócs Írisz, Szalay György, Hojtsy Gábor.
Lelkes profikkal akarok együttdolgozni, neonomádokkal, és open source evangelistákkal, akikből dőlnek az ötletek. A cégnek is jót tenne az efféle népekkel való együttműködés! Hiszek a hálózatos együttműködésben: középpontban a fővállalkozó, akinek felelőssége összetartani az egyéni vállalkozókat, kik abból élnek, hogy a legjobbaknak számítanak egy-egy részterületen. Az elefánt és a bolha jelenségnek megfelelően...
A legjobb cégvezetők azok, akik megadják emberüknek a lehetőséget, hogy megvalósítsák egyéni céljaikat. Ez a Morpheus-effektus.

- Do you believe in Faith, Neo?
- No.
- Why?
- Because I don’t like the idea that I’m not controlling my life.
- I know exactly what You mean.
- Let me tell you why you're here. You're here because you know something. What you know you can't explain - but you feel it. You've felt it your entire life. There's something wrong with the world. You don't know what it is, but it's there. Like a splinter in your mind. Driving you mad. It is this feeling that has brought you to me.

A kedvenc részem (a harmadik perc tájékán kezdődik a lényeg):

- Are you sure you want to hear this? Morpheus believes in you, Neo. And no one, not you, not even me can convince him otherwise. He believes it so blindly that he's going to sacrifice his life to save yours.

Ez a Morpheus-effektus. Felismerte a benne lévő képességeket, megkereste, és végtelen bizalommal ajándékozta meg Őt. Ilyen vezetőkre van szükség.

4. Az apró részletek számítanak

Állapítsd meg a hosszú távú céljaidat (4-5 főbb területnél ne legyen több). Minden hét elején (lehetőleg hétfő reggel) szánj rá 1-2 órát arra, hogy a hétre mindegyik területhez rendelj 3-4 apró feladatot, melyet a héten végrehajtasz. Ha rendszeresen megteszed ezt, néhány hónap alatt komoly eredményre számíthatsz.
Akármilyen jó vízióval rendelkezel, ha nem hajtod végre az apró dolgokat, bukásra leszel ítélve.

5. Értékteremtő szemlélet

Minden a bizalomra épül. A bizalmat hosszú távon értékteremtő szemlélettel lehet megalapozni. Mutyizmus mentén nem lehet karriert építeni, mert az összeomlást eredményez. Ismerkedj és hagyj nagy lábnyomot magad után. Az eredmény nem marad el.

Új hozzászólás

Hozzászólások

Inspiráló és cool bejegyzés!

Nagyon kíváncsi lennék, hogy a web2-es 10-es "collective"-hez hasonlóan kiket tartasz ma a tanulástechnológia top10-es játékosainak ma hazánkban (illetve nemzetközileg?).

A neonomád profikkal való együttműködést elsősorban online képzeled el, vagy egy közös "játszótéren" (lásd kóvörking)?

Keep up the good work!

Köszi szépen! :)
egyik következő bejegyzésben írok az e-learning top10-ről is, oké?
Neonomádilag elsősorban online, másodsorban (ritkán) élőben is.

Jó kis bejegyzés.
Várjuk az e-learninget is. :)
http://termeszethangjai.hu/

Jó kis bejegyzés.

Köszi!!!

nincs mit :)