Fogalomtérképészet

Elkezdtem használni a Cmap Tools-t üzleti problémák feltérképezéséhez. Több ízben tapasztaltam, hogy ha gyorsan meg kell érteni egy új üzleti fogalomkört, a kollégákkal való kommunikációban sokat segíthet, ha közösen létrehozunk egy fogalomtérképet a témáról.

Ajánlatíráskor például elég nehéz a kezdeti bizonytalansággal megküzdeni: nem látszik világosan, hogy mi a cél, a kiírás alapján olykor nehéz eldönteni, hogy mire érdemes hangsúlyt fektetni. Az efféle kezdeti bizonytalanságok feloldásához a következő lépések segíthetnek:

  • Mi a cél? Hová akarsz eljutni?
  • Mi a központi kérdés, melyet le akarsz tisztázni?
  • Brainstorming. Milyen asszociációid vannak a kérdéssel kapcsolatosan?
  • Milyen kapcsolatok vannak a felvázolt fogalmak között?

Cmap Tools

Érdemes lehet fogalomtérkép formájában vizualizálni a fenti négy lépést. Ajánlom a CMap Toolst, mely szerintem jelenleg a legletisztultabb fogalomtérkép készítő szoftverek egyike. Ráadásul szabadon használható! Az alábbi előadást a kollégáimnak mutattam be remélve, hogy kedvet kapnak fogalomtérképekhez.

Új hozzászólás

Hozzászólások

most van megjelenoben egy uj cikkem a British Journal of Educational Technologyben az egyik hasonlo - a mereseink szerint hatekonyabb - nem-linearis jegyzetelestechnikarol, amit SmartWisdomnak (SW) neveznek. innen direkt letoltheted a PDFet: http://www.tamasmakany.com/html/TamasPub.html

Tamás, hát ez nagyszerű! Idézet az Abstract-ból:

Data analysis revealed that the non-linear note-takers were significantly better than the linear group both in terms of the quantity and the quality of the learned material. This study demonstrates the importance of using cognitively compatible note-taking techniques. It identifies the cognitive mechanisms behind effective note-taking and knowledge representation. Using such techniques
enables deeper understanding and more integrated knowledge management.

A legutóbbi ImpLab-os rendezvényen elég látványosan rajzoltad a gondolattérképet a társalgásról... ;-)
Jó lenne, ha mesélnél majd a tapasztalataidról ezen a téren. Addig is elolvasom a cikket! Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!