ISMER - A célkitűzés öt elve

Ahogy egy üzleti terv segít abban, hogy a cég pénzügyi mutatóit javítsuk, az egyéni fejlődésben is éppen olyan fontos szerepet tölt be az egyéni célok helyes megválasztása. Az alábbiakban felvázolom az célkitűzés öt alapelvét.

Időhöz kötött

 

Dalí - Az emlékezet álhatatossága

Minden jól meghatározott célt időintervallumhoz kell hangolnunk. Rendkívül összetett tudatalatti folyamatok indulnak el egy cél kitűzésekor. Egyáltalán nem mindegy, hogy a tudattalan történései mennyi idő multán türemkednek a tudat mezejébe. Ehhez időre van szükség: a kis időintervallum nem teszi lehetővé, hogy a háttérmechanizmusok érvényre jussanak, a túl sok idő pedig annyira kinyújtja a folyamatot, hogy a koncentráltság megszűnik. Minél jobb összpontosítókészséggel bírunk, és minél letisztultabb életvitelt folytatunk, annál kongruensebb pszichével rendelkezünk. Ennek egyenes következménye, hogy a tudattalan és tudat között jobb a fluktuáció. Ez azt eredményezi, hogy rövidebb idő is elegendő az egyes célok megvalósításához.

Ökölszabályként elmondható, hogy ha valamilyen készség fejlesztésén ügyködünk (pl. kreativitás), érdemes több hónapban, esetleg egy-két éves időintervallumban gondolkodnunk. A legtöbb embernek kell ennyi idő ahhoz, hogy lényeges javulást érzékeljen a kimunkálandó területen.

Specifikus

Dalí - Marie-Laure de Noailles

A második szabályról már többször is szó esett, ezért csak röviden taglalom. Az általános megfogalmazások helyett érdemes konkretizálni elképzeléseinket. Ha a kreativitásunkat kívánjuk fejleszteni, válasszunk egy vonzónak tűnő művészeti ágat, melyben igyekezzünk elmélyülni a kiválasztott időintervallum alatt. Határozzuk el, hogy megtanulunk valamilyen hangszeren játszani, vagy kezdjünk el írni, esetleg rajzoljunk, vagy fejlesszük kézügyességünket (pl. dekupázs).

Mérhető

Dalí - Szürrealista kompozíció

Maradjunk a kreativitás példájánál. Ha eldöntöttük, hogy milyen művészeti vonalon kívánunk elindulni, mérjük fel azt, hogy hol most milyen szinten állunk. Amennyiben hangszertudásunkat szeretnénk fejleszteni, jól jöhet, ha megtanulunk kottát olvasni, s mihelyst túl vagyunk a kezdeti technikai nehézségeken, fogjunk neki papírról játszani. Jól mérhetővé válik a fejlődésünk azáltal, hogy hónapról hónapra egyre bonyolultabb kottákat leszünk képesek megszólaltani.

Természetesen sokat segíthet egy hozzáértő szaki, aki egyengeti lépteinket az adott területen.

Elérhető

 

Dalí - Alak az ablakban

Ne erőltessük a hangszertanulást, ha nincs jó zenei hallásunk. Az elérhetőség fogalmához tartozik az, hogy tisztán látjuk a külső-belső akadályokat, határokat. Ne akarjunk egy év alatt százmillió forintra szert tenni, ha még egy millióval sem rendelkezünk. Ha túlságosan nagy a szakadék a realitás és a vágyunk között, célunk sokkal inkább hiú ábránd lesz, mint megvalósítható gondolat.

Releváns

 

Dalí - Kagyló

Elérkeztünk az utolsó, és egyben legfontosabb tételhez. A relevancia érzékeléséhez mindenekelőtt önismeretre van szükség. Mely célokkal tudok azonosulni? Milyen értékek mentén akarok élni? Milyen készségeket kívánok magamnak tudni? Hogyan élhetem a saját történetem?

Releváns egy cél, ha erős érzéseket mozgat meg benned. Releváns egy cél, ha szenvedéllyel tudsz hozzá viszonyulni. Releváns egy cél, ha követni tudod, s ezáltal megváltozik az életed.

Illusztrációk

  • Salvador Dalí - http://www.literatura.hu/archivum/dali/dali.html

Új hozzászólás