20. Családterápiás Vándorgyűlés - a blog mint narratíva

webwriteA 20. Családterápiás Vándorgyűlésen volt egy előadás, melyet különösképpen izgatottan vártam. Kovács Miklós blogról tartott bemutatása már csak azért is rendkívül ígéretesnek tűnt, mert kíváncsi voltam arra, hogy miként fest ez a még meglehetősen zavaros műfaj egy családterapeuta szemszögéből.

Összességében azt kell, hogy mondjam: csalódtam. A cím alapján ("a blog, mint narratíva") reméltem, hogy nemcsak az önkitárulkozós és hírközlős szféráról fog szólni, hanem említést tesz a szakmai célzatú, tematikus blog műfajáról is, mely Magyarországon ugyan még elég bizonytalan talajon áll, a tengeren túl azonban komoly hagyománya van. Nagyon izgalmas kérdésnek tartom a blog mint oktatási / tanulási eszköz boncolgatását, egy családterapeuta számára különösen érdekes nézőpont lett volna említést tenni minderről.

Az előadás első felében ehelyett az Internet kialakulását vázolta fel, az ARPANET-től a TCP/IP protokollig mindenről beszámolt. Nagyon bájosan bevágott egy fekete alapú kék betűs terminál ablakot, melyet az Internet hátterében húzódó misztikus szféraként nevezett meg. Az izgalom fokozása érdekében még azt is megemlítette, hogy mindezt úgy kell elképzelni, mint a MATRIX-ot, továbbá a bemutatott ablakot csak egy rendszergazda tudta elővarázsolni, ő nem lett volna képes minderre.

A hallgatóság 80%-a olyan nőnemű egyénekből állt, akiknek zöme vélhetőleg először hallott a blogról, éppen ezért nagyon reméltem, hogy előadónk még emberi időben eljut az előadás tulajdonképpeni témájáig. Véleményem szerint semmi szükség nem volt arra, hogy az IP címről és a böngésző típusokról meséljen, hiszen anélkül is teljességgel felfogható témáról volt szó. Ez a hosszú felvezetés olyan érzéseket hagyott bennem, mintha a líra műfajáról szóló előadás bevezetőjeként a nyomdai technika alapelveit vázolta volna fel az amúgy szimpatikus előadó.

Körülnéztem a termen: bágyadt tekintetek figyelték a kivetített MATRIX ablakot, ilyen bonyolult ügy volna a blog? Előadónk mintha számított volna a punnyadó hangulatra: "Manapság egy blog néhány perc alatt létrehozható!", majd illusztrálásképpen bemutatta a freeblog és a blogring szolgáltatók főoldalát (no blogter)! Az ingyen reklámot követően humorosabb vizekre evezett: a nép lelkesen nevetett a pistikésnél pistikésebb blogok láttán, s bár előadónk olykor kihangsúlyozta, hogy a blog érdekes kifejezőeszköz, nem tudott túljutni a szokásos exhibicionista értelmezésen.

Több tucat érdektelen blog bemutatása után megemlítette, hogy a hírszolgáltatók is látnak fantáziát a dologban, példának okáért a hvg-nek is megvan a külön bejáratú blog oldala...
Zárszóként elhangzott, hogy a mai fiatalok milyen betegesen függnek a számítógépektől, és íme, újabb veszedelem leselkedik rájuk: virtuálisan ismerkednek, minek következtében a teljes kapcsolatrendszerük elektronizálódik.

Nem lehetne, hogy

Nem lehetne, hogy legközelebb olyan tartson előadást erről, aki ért is hozzá? Pl. Te :) Engem megütött volna a guta egy ilyentől.

Az ilyen előadásokról

Az ilyen előadásokról szaladna ki legszívesebben sikoltozva az ember. Voltam egyszer egy előadáson, ahol az előadó a honlapokról beszélt. Első megmozdulásként, ahogy el akarta indítani a prezentációját, sikerült megnyomnia a resetet. És tele vagyunk ilyen szakértőkkel.

Egyébként rendkívül

Egyébként rendkívül színvonalas előadások is voltak a vándorgyűlésen. Noh, de nem blog és hálózaelméletek témában, hanem elsősorban család és terápiás ügyekben. Bizonyára nem meglepő...

próbáltam én már

próbáltam én már e-therapyról is előadni hasonló közegben - direkt lényegesen lebutított verziót. na, akkor is sok értelmes tekintettel találkoztam a kedves kollégák részéről. lol.

Re: 20. Családterápiás Vándorgyűlés - a blog mint narratí

A 22. Családterápiás Vándorgyűlésről írt bejegyzésem itt olvasható

Re: 20. Családterápiás Vándorgyűlés - a blog mint narratí

Elszallt egy blogfuggo vagy:))
Szerintem frusztralna ha nettelen maradnal egy rovidke idore:))
(picologus, alcazva)

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><blockquote><p><br>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.

További információ a formázási lehetőségekről